Ticaretin önemli argümanlarından biri olan barter sisteminin doğru uygulandığında ekonomide bir çok sorunu çözebileceğine dikkat çeken Artı Barter Genel Müdürü R. Alp Yarkın son dönemlerde proje odaklı barter konusuna daha çok odaklandıklarını açıkladı.

Proje odaklı barter sistemi ile üretilen proje kapsamında alternatif çözümler ürettiklerini açıklayan Artı Barter Genel Müdürü Yarkın, bunun için müşterilerinin taleplerini değerlendirdiklerini açıkladı.

Barter nedir soruna; “Terim olarak Barter Takas anlamına gelir. Ancak Barter ticaret sistemi bilinen birebir karşılıklı takas işlemlerinden farklı gelişmiş bir sistemdir. Satın alınan mal ve hizmetin bedelinin üretilen mal ve hizmet ile ödendiği bir finans ve ticaret sistemidir şeklinde cevap veren Alp Yarkın şöyle devam etti:

Barter Sistemi, firmaların bir araya gelerek oluşturduğu bir pazardır ve Barter Pazarı‘nı oluşturan firmaların arzları ve talepleri ile işler. Barter Sistemi ile çalışan bir firma, Barter Ortak Pazarı‘ndan satın aldığı malların ve hizmetlerin bedelini, ürettiği veya ticaretini yaptığı ürünleri Barter Ortak Pazarı‘nda satarak öder. Barter Pazarı‘na ürün satan firma, bedelini, Barter Pazarı‘nda satışa sunulmuş mallar ve hizmetler listesinden dilediğini satın alarak tahsil eder. Barter firmaları arz ve/veya taleplerini Barter Ortak Pazarı‘na sunar.”

Barter sisteminde gerçekleşen bir işlemde fiyat, kalite, teslimat şartları ile ilgili bütün şartlar alıcı ve satıcı tarafından karşılıklı belirlenir diye Artı Barter Genel Müdürü Alp Yarkın barter sisteminin firmalara avantajını şu şekilde açıkaldı: 

Barter kendi başına büyük bir pazardır. Firmalara stoklarını eritme, atıl kapasitelerini satışa çevirme imkanı sunar. Firmaların satışlarını arttırır, onların yeni müşteriler kazanmasını sağlar. Üyeler tahsilat riski olmadan ticaret yaparlar. Barter ile satış yapmak için firmalar ek hiç bir masraf yapmazlar. Firmalar bir sene boyunca ürünlerinin ücretsiz reklam ve tanıtımını yaparlar.”

Barter ortak pazarını; üye firmaların bir araya geldiği bölgesel bir entegrasyon olarak tanımlayan Artı Barter Genel Müdürü Alp Yarkın şöyle devam etti:

“Bölgesel entegrasyonların ekonomik etkileri içinde en belirgin olanı ticareti artırıcı etkisidir. Uzun dönemde pazarların daha da genişlemesi ve derinlik kazanmasıyla üye firmaların rekabet gücü artabilecektir.

Pazarın genişlemesiyle teknolojik gelişme hızlanır; ileri üretim tekniklerine ulaşılır; dışarıdaki firmalara kıyasla bir üretim üstünlüğü sağlanır. Bu gelişmeler ile birlikte gelecek hakkındaki belirsizlikler azalacağından yeni yatırım projelerine ilgi artar. Yatırım artışları sektörleri büyütür, firma sayılarını ve rekabeti artırır. Anlaşma sonunda fiyatlardaki düşüşler tüketicilerin reel gelirlerini artırır.”